כְּלֵי-זְכוּכִית מַעְבַּדְתִּיים מקובל לנקות ברחיצה ידנית או באמצעות מכונות שטיפה ומדיחי כלים ייעודיים. שלבי הניקיון של כְּלֵי-זְכוּכִית מַעְבַּדְתִּיים כוללים רחיצה ראשונית להסרת חֳמָרִים זָרִים הדבוקים בחוזקה לפריטים, בהמשך רְחִיצָה נוספת במַיִם מְרוּכָּכִים (softened water) או במַיִם מְטֹהָרִים (purified water) כדי לְמוֹסֵס חומרי ניקוי ושומנים ולחזק את תהליך הניקוי, ולבסוף שְׁטִיפָה יסודית שתסיר את כל שאריות חומרי הניקוי העלולים להיוותר על-גבי הכלים, ומסוגלים לפגוע בניסויים הנערכים באמצעות כלים אלה.
מים הם מרכיב חשוב בתהליך הניקיון. מים מכילים לרוב יְסוֹדוֹת (אֵלֵמֶנְטִים) שונים אשר, בשילוב עם חום, עלולים לגרום לפְּגָמֵי צֶּבַע, קוֹרוֹזְיָה או היווצרות "כִּתְמֵי מים" על-גבי הפריטים הנשטפים, וכמו כן להזיק למכונות השטיפה, להפחית את משך החיים שלהם ולהגדיל את עלויות התחזוקה. מַיִם קָשִׁים מפחיתים גם כן את יעילות הניקיון של הדֵּטֶרְגֵּנְטים. בדרך כלל מומלץ להשתמש במַיִם מְטֹהָרִים לצורך השטיפה הסופית, ללא קשר אם השטיפה נעשית באופן ידני או באמצעות מכונה.
מזהמים שונים עשויים לפגוע ביעילות הדֵּטֶרְגֵּנְטים , ולהפריע בתהליך ניקיון הכלים, ולכן יש הכרח להסיר אותם מהמים המשמשים לניקיון:
גורם | תוצאה |
קַשְׁיוּת (hardness) | מלחי סידן ומגנזיום יכולים להפחית את היעילות של רוב חומרי הניקיון והמסת השומנים ולמנוע מהם להפריד את הלכלוך. מלחים אלו פחות מסיסים במים חמים (מאשר במים קרים) ויכולים לגרום להתהוות אבנית. משקעי אבנית בתוך צינורות מים חמים, סביב פיות ריסוס ועל-גבי גופי חימום מגבילים את זרימת המים ומפחיתים את יעילות חילוף החום ובכך מייקרות את עלויות החימום והתחזוקה. בנוסף, לאחר ייבוש המים, המשקעים יוצרים "כִּתְמֵי מים" על-גבי הכלים הנשטפים. |
סִילִיקָה (תַּחְמֹצֶת צֹרָן) | משאירה משקעים על-גבי כלי המעבדה הנשטפים, בתוך מכונות השטיפה ומדיחי הכלים, ועל גופי החימום. |
מַתָּכוֹת | ברזל, נחושת ומגנן יכולים להפחית את מעבר החום וליצור משקעים על-גבי הפריטים הנשטפים, וכך להגדיל את הסיכון לפגמי צבע וקורוזיה על פריטים עשויים מנירוסטה. |
כְּלוֹרִיד | מגביר את הסיכוי להופעת קורוזיה וחרירים על-גבי פריטים מנירוסטה. |
תִּרְכּוֹבוֹת אוֹרְגָּנִיּוֹת | בריכוזים גבוהים מזיקות לפעולת חומרי הניקוי ויכולים לגרום לפגמי צבע בכלים. |
במעבדות ביולוגיות רצוי למזער את רמות החיידקים הנמצאים במי השטיפה, מכיוון שהם עלולים להידבק על-גבי הפריטים הנשטפים. תוצרי לוואי של חיידקים, כמו אֶנְדּוֹטוֹקְסִינים גם כן עלולים להידבק בכלים ולהזיק ביישומים הרגישים למזהמים אלה.
לסיכום
מומלץ להשתמש במַיִם מְטֹהָרִים לשטיפת כלי-מעבדה, ובמיוחד שטיפות אחרונות צריכות להיעשות במַיִם מְטֹהָרִים. סוגים שונים של מכונות שטיפה עשויים לדרוש איכות מים מסוימת. חשוב להקפיד על הנחיות יצרן מכונת השטיפה ומדיחי הכלים והמלצותיו הנוגעות לאיכות מי ההזנה. בנוסף, ייתכן שתידרש עמידה בתקנים מסוימים.
כדי לוודא שאתם עושים את הבחירה הטובה ביותר במים טהורים לניקוי כלי המעבדה, אנא פנו אלינו. צוות המומחים שלנו יסייעו לכם בבחירה המתאימה ביותר תוך התחשבות בכלל הגורמים המשפיעים. אתם מוזמנים להביע את הערותיכם. דעתכם חשובה לנו. ספרו לנו אם מידע זה היה שימושי או חסר פרטים שתרצו לראות. אנא צרו קשר.
מה זה מערכת מים למעבדה?
ניהול מעבדה מצריך קנייה של הרבה מאוד מכשירים שונים. בין המכשירים הכי חשובים שכל מעבדה חייבת שיהיו בה ניתן לכלול מערכת מים למעבדה. יש הרבה סוגים שונים של מערכות מים למעבדות. התפקיד של מערכת זו הוא לאפשר לחוקרים שעובדים במעבדה להפריד את המים ולזקק מהם חומרים שונים. כך למשל לפעמים יש צורך במעבדות להפחית את רמת ה-hp שיש במים או להפחית את אחוז המלחים או האחוז המסוים של מינרלים בהם.
כאשר אנחנו קונים מערכת מים למעבדה חשוב שנשים לב למוניטין המדעי שלה ולמידת המקצועיות שלה. חשוב אוד לשים לב שאנחנו בוחרים לקנות מערכת שתתאים לצרכים שלנו ושיוכל להיות לנו קל להשתמש בה לאורך זמן.
למה צריך מערכת מים למעבדה?
כל מעבדה חייבת שיהיה בה מערכת מים למעבדה כי מערכות אלו יכולות להיות נחוצות מאוד כאשר אנחנו רוצים לבצע ניסוים שונים. יש להפריד בין הצורך לזקק את המים בשביל החומרים שאנחנו משתמשים בהם בניסוי ובין הצורך במים מזוקקים או מים נטולי מלח או מים נטולי יונים בשביל להפעיל מכשור או ציוד מעבדה שונה.
איך משתמשים במערכת מים למעבדה?
בשביל להשתמש במערכת מים למעבדה אנחנו חייבים לעבור הכשרה מיוחדת ולהבין איך אנחנו יכולים להשתמש בהן. חשוב מאוד לשים לב שאנחנו עוברים את ההכשרה המתאימה ושאנחנו שמים לב שאנחנו מפעלים לפי ההוראות את המערכות השונות בדגש על מערכות המים שיש במעבדה שלנו.