(Filtration) – Laboratory Filtration
ניתן לסווג את הסננים לשני סוגים עיקריים:
שפופרות סינון עומק
בשפופרות סינון עומק המים זורמים דרך הדופן העבה של הסנן, שבה החלקיקים נלכדים דרך המעברים הסבוכים של החומר. הסנן יכול להיות עשוי מכותנה, צלולוזה וחוטים סינתטיים, סיבים מודבקים, או מיקרו-סיבים מולחמים של פולימרים כמו פוליפרופילן.
הגורם החשוב ביותר בקביעת יעילות סנני עומק הוא תכנון הנקבוביות לאורך הדופן העבה. לסנני העומק הטובים ביותר עבור שימושים רבים יש צפיפות נמוכה יותר בדופן החיצונית וצפיפות גבוהה יותר בהדרגה פנימה. התוצאה של "צפיפות מדורגת" זו היא לכידת החלקיקים הגסים יותר בדופנות החיצוניות, ובהדרגה את החלקיקים העדינים יותר בדפנות הפנימיות. לסננים בעלי צפיפות מדורגת יש יכולת תפיסת לכלוך גבוהה יותר וחיי סנן יעילים וארוכים יותר מאשר סנני עומק עם מבנה צפיפות קבועה.
סנני עומק אינם שיטה מוחלטת לסינון כיוון שכמות קטנה של חלקיקים הנמצאים בטווח המיקרוני עלולים לעבור לתוך התסנין.
שפופרות סינון מקופלות
שפופרות סינון מקופלות פועלות בד"כ כסנני שטח. אמצעים הבנויים משכבה שטוחה, ממברנה או חומרים סיביים, לוכדים חלקיקים על-פני השטח. אמצעים אלו מקופלים על-מנת להגדיל את פני השטח הניתנים לשימוש. סננים מקופלים משמשים היטב לסינון חלקיקים בעלי היקף קטן ממיקרון או חיידקים, בטווח 0.1-1.0 מיקרון, ולעיתים קרובות משמשים ל"ליטוש" המים שאחרי סנני עומק או שיטות טיפול אחרות בתהליכים מבוקרים.
תהליכי סינון ממברניים
מיקרופילטרציה MF
ממברנות מיקרופילטרציה הן סננים אבסולוטיים המדורגים בד"כ בטווח שבין 0.1 עד 3.0 מיקרון. MF ניתן להשגה כסננים מקופלים או בתצורה משיקית (crossflow). לחצי עבודה דיפרנציאליים אופייניים הם בין 5 ל-25 .( bar 0.3-1.7 ) psi
אולטרהפילטרציה UF
אולטרהפילטרציה דומה לאוסמוזה הפוכה ו-NF, אך מוגדרת כתהליך סינון משיקי (crossflow) אשר אינו דוחה יונים. UF דוחה מומסים מעל 1000 דלתון (משקל מולקולארי). בגלל שגודל הנקבוביות בממברנה גדול יותר, UF דורש לחץ עבודה דיפרנציאלי נמוך יותר: UF .(0.7-6.9 bar) 10-100 psig מסיר אורגנים, קולואידים, חיידקים ופירוגנים גדולים יותר בעוד שרוב היונים והאורגנים הזעירים (סוכרוז למשל) חודרים את המבנה הנקבובי.
ננופילטרציה NF
ציוד ננופילטרציה מסיר תרכובות אורגניות מתמיסות מימיות בטווח המשקל המולקולארי שבין 250 ל-1000, ואף דוחה מלחים כמו סידן, מגנזיום ושאר מתכות אלקליות עפרוריות. כך NF מרכך את המים באופן חסכוני וללא זיהום כמו במערכות רענון הצורכות מלח. תהליך זה מכונה לעיתים קרובות ריכוך ממברני. ממברנות NF פתוחות יותר מאשר ממברנות RO ולפיכך הן משיגות ספיקות גדולות יותר ובלחץ דיפרנציאלי נמוך יותר מאוסמוזה הפוכה.